top of page
Search

Mitä triathlonmärkäpuku on? Miksi tarvitsisin sellaisen?

Updated: Mar 24, 2023

[IN ENGLISH BELOW] by Marcus Lindqvist & Yan Busset

📸@grosmolley / @teamtvert/ Mako


Voit selviytyä triathlonista ilman märkäpukua, jos vesi vaan on tarpeeksi lämmintä, mutta jos oikeasti treenaat triathlonia varten tarvitset kyllä triathlonmärkäpuvun. Miksi? Triathlonmärkäpuku pitää sinut lämpimänä jos vesi on kylmää, se helpottaa uintia, ja kelluttavuutensa takia se myös tuo lisää turvallisuutta.

On olemassa erilaisia märkäpukuja, melontaan, suppailuun, swimruniin, ja surffaukseen. Triathlonmärkäpuku on erityisesti suunniteltu avovesiuintiin. Se on joustava, mukava, ja kelluttava – ja se on myös helppo riisua nopeasti uinnin jälkeen. Se on valmistettu neopreenikumista, mutta se ei ole myöskään liian paksu – kansainvälisen triathlonliiton ITU:n ja Ironmanin sääntöjen mukaan neopreeni saa olla korkeintaan 5 mm paksua. Triathlonmärkkärillä on pitkät hihat, koska se antaa parhaimman uintikokemuksen. Lyhythihainen märkkäri voi tuntua hyvältä kuumissa olosuhteissa, mutta ei ole yhtä hyvä uinti varten kuin pitkähihainen.

Märkäpuku on pakollinen triathlonissa, kun veden lämpötila on alle 16 astetta. Se on hieman yksilöllistä, 17-26-asteisessa vedessä voi yleensä hyvin uida märkäpuvun kanssa. Se tarkoittaa sitä, että voit nauttia uimisesta luonnonvesissä, joissa, järvissä, ja meressä, aikaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn saakka.

Suurin osa triathlonmärkäpuvuista, riippumatta brändistä, valmistetaan Yamamoto-neopreenikumista. Neopreenikumissa on kuitenkin eroja, joustavuudessa, kestävyydessä ja pehmeydessä. Useimmiten jaloissa ja keskivartalon kohdalla on paksumpaa neopreenia, kun taas hihoissa ja olkapäissä on ohuempaa neopreenia mahdollisimman hyvän liikkuvuuden takia. Joissakin märkkäreissä on otepaneelit hihoissa, jotka parantavat otetta vedestä, ja tehostavat näin käsivetoa.

Triathlonmärkkäri helpottaa tosiaan uintia. Se voi nopeuttaa uintia jopa 5-10s/100 m. Aloitteleva uimari hyötyy eniten siitä, että triathlonmärkkäri kelluttaa ja korjaa kehon asentoa vedessä. Aloittelijan kannattaa siksi valita märkkäri, joka kelluttaa jalkoja mahdollisimman hyvin. Hyvä uimari jolla on voimakas potku, saattaa sen sijaan hyötyä märkäpuvusta joka ei kelluta niin paljon, saadakseen kaiken irti hyvästä potkutekniikastaan.

Ensimmäisen triathlonmärkäpukusi ei tarvitse olla kovin kallis. Jopa halvemmat märkäpuvut pitävät sinut lämpimänä, ja kelluttavat aika hyvin. Kalliimmat mallit tarjoavat enemmän liikkuvuutta, kestävyyttä, mukavuutta ja nopeutta. Lapsille on myös olemassa märkäpuvut.

Tärkeintä on kuitenkin ehkä se, että valitset oikean kokoisen märkäpuvun. Kannattaa kääntyä myyjän puoleen, kun olet hankkimassa ensimmäistä märkkäri. Parasta olisi, jos pääset testaamaan sitä vedessä. Märkäpuvun pitää istua aika tiiviisti, siten että se päästää ainoastaan pienen kerroksen vettä sisään märkkärin ja ihon väliin, mutta silti pitää pystyä liikuttamaan olkapäitä rennosti. Jos märkkäri päästää liikaa vettä sisään, se kylmettää, ja hidastaa uintia. Märkkäri tuntuu yleensä tiukemmalta kuivalla maalla kuin vedessä, joten juuri sen takia kannattaa kokeilla sitä vedessä.

Vaikka märkäpuku olisi sinulle täydellisen oikeaa kokoa, se voi aiheuttaa hiertymiä, erityisesti niskaan. Sen takia kannattaa suojata herkkiä kohtia voiteluaineella ennen pitkiä uintiharjoituksia. Älä kuitenkaan käytä öljypohjaisia tuotteita, kuten vaseliinia, koska se voi vahingoittaa neopreenia.

Ole varovainen pukiessasi märkkäriä. Terävät kynnet voivat naarmuttaa sitä. Kannattaa melkein kysyä apua asiantuntijalta, miten märkkäriä kannattaa pukea, ennen kuin puet sitä ensimmäisen kerran päälle.

Pidä märkäpuvustasi hyvää huolta. Huuhtele sitä aina käytön jälkeen, kuivata vaateripustimella, ja säilytä kuivassa tilassa. Älä jätä sitä suoraan auringonvaloon. Pieniä naarmuja voi itse korjata neopreeniliimalla. Jos pidät hyvää huolta triathlonmärkkäristäsi, siitä voi olla iloa useita vuosia.


What´s a triathlon wetsuit? Why do I need one?

It's possible to do a triathlon without a wetsuit, if the water is warm enough, but if you really are training for a triathlon, you'll probably want to invest in a triathlon wetsuit. Why is that? A triathlon wetsuit keeps you warm if the water is cold, it makes swimming easier, and it's also safe to use because of its buoyancy.

There are different types of wetsuits, for cayaking, sup boarding, swimrunning, and surfing. But a triathlon wetsuit is designed specifically for open water swimming. It's flexible, comfortable, and buoyant – and it's also easy to take off after the swim. It's made out of neoprene rubber, but it's not too thick either, since the rules of Ironman and the International Triathlon Union specify that the maximum thickness of the neoprene layer is 5 mm at any part of the body. Triathlon wetsuits have long sleeves for optimal performance while swimming. While sleeveless wetsuits can be comfortable in hot conditions, they are not the best choice for swimming.

A wetsuit is obligatory in triathlon events when the water temperature is beneath 16 degrees celsius. It's a bit down to individual preferences, but most people find it comfortable to swim with a triathlon wetsuit in water temperatures ranging from 17 to 26 degrees. It means that you can enjoy wild water swimming, in rivers, lakes and the sea, pretty far from the spring into the autumn.

Most triathlon wetsuits are made of Yamamoto neoprene rubber, regardless of the specific brand in question. There are differences, though, in flexibility, durability and smoothness. Usually, the legs and torso are made out of thick neoprene for maximum buoyancy, while the arms and shoulders are covered with thinner neoprene for optimal flexibility. Some triathlon wetsuits have grip panels on the sleeves, to make your swim stroke more efficient.

A triathlon wetsuit does make it easier to swim. It can make you as much as 5-10 seconds faster per 100 m. Especially a novice swimmer will have a big advantage with a triathlon wetsuit, because it is buoyant, and corrects your position in the water. Therefore, a beginner may want to choose a triathlon wetsuit with maximum buoyancy in the legs. An elite swimmer with a powerful kick, on the other hand, may actually want to have a wetsuit with less buoyancy, in order to fully utilize his or her kicking technique.

Your first triathlon wetsuit doesn't have to be very expensive. Even the low-end triathlon wetsuits are warm, and can have pretty good buoyancy. The high-end triathlon wetsuits offer way more flexibility, durability, comfort and speed. There are wetsuits for children as well.

Maybe the most important thing of all is to choose a triathlon wetsuit with the right size. When you buy your first triathlon wetsuit, you'll probably want to consult a retailer, and preferrably try it out in the water. A triathlon wetsuit should be quite tight. It will only allow a thin layer of water in between the wetsuit and your skin, which keeps you warm. In case it allows too much water in, it will cause drag and cool you down. It will feel a bit less tight in the water, which is why you should try it in the water, and not only on dry land.

Even though you have the perfect fit, a triathlon wetsuit can cause rashes, especially in the neck area. Therefore, it's a good idea to apply some sort of lubricant before longer swim sessions. But don't use any petrol based oils, like vaseline, on neoprene.

Be careful when you put your wetsuit on. Sharp nails can damage it. You may want to have an expert help you out the first time. Remember to take good care of your triathlon wetsuit as well. Rinse it after use, dry it on a hanger, and store it in a dry place. Don't leave it in direct sunlight. You can fix small scratches yourself with neoprene glue. If you take good care of your triathlon wetsuit, you can enjoy it for years.
234 views0 comments

Comments


bottom of page