top of page

TRIATHLON FAQ 

Usein kysytyt kysymykset

[English version here]

 

 

 

 

 

 

Mikä on triathlon?

 

Triathlon on kestävyyslaji, joka koostuu kolmesta eri osasuorituksesta: uinti, pyöräily ja juoksu siinä järjestyksessä. Kilpailumatkat vaihtelevat aloittelijoille suunnatuista supersprinteistä aina täysmatkaan saakka. Lyhyin virallinen yksilöllinen kilpailumatka on sprintti, joka koostuu 750 m uinnista, 20 km pyöräilystä, ja 5 km juoksusta, mutta aloittelijoille järjestetään monin paikoin lyhyempiä kokeilumatkoja. Täysmatka koostuu 3,8 km uinnista, 180 km pyöräilystä, ja 42 km juoksusta. Uinti tapahtuu yleensä järvessä, joessa tai meressä.

Triathlonin alkuperä on hieman hämärän peitossa, Ranskassa kilpailtiin erilaisissa monilajikisoissa jo 1920-luvulla, mutta ensimmäisiä nykyaikaisia uinti-pyöräily-juoksu-kisoja käytiin todennäköisesti Kaliforniassa 1970-luvulla. Ensimmäinen Havaijin teräsmieskisa järjestettiin 1978, kun kolme kisaa, Waikikin avovesiuinti (3.824 km uinti), Oahun ympäriajo (179 km) sekä Honolulun maraton (42.195 km) yhdistettiin. Voit lukea lisää lajin kehityksestä Wikipediasta. Tänä päivänä Ironman Hawaii on kenties arvostetuin triathlonkilpailu, ja kymmenet tuhannet urheilijat yrittävät joka vuosi läpäistä karsinnan. 

Triathlonista tuli ensimmäistä kertaa olympialaji Sydneyssä 2000. Olympialaisissa kilpaillaan seuraavilla matkoilla: 1500 m uinti, 40 km pyöräily, 10 km juoksu.

 

 ' 

Mitkä ovat säännöt triathlonissa?

 

Tärkein sääntö on se, että kello ei pysähdy ennen kuin olet maalissa. Se tarkoittaa sitä, että vaihdoissa käytetty aika lasketaan mukaan loppuaikaan. Sehän olisikin mukavaa vaihtaa vaatteita, kuivattaa itsensä, ja syödä vähän eväitä uinnin jälkeen, ennen kuin lähtee pyöräosuudelle, mutta se ei oikein kannata, koska se vie liikaa aikaa. Toki se ei ole kiellettyäkään.

Jos olet koskaan katsellut triathlonia olympialaisissa, huomasit ehkä että pyöräily on niin sanotusti peesivapaa, eli kilpailijat voivat hyödyntää toistensa peesiä, mistä on valtava hyöty pyöräillessä. Useimmissa harrastetason tapahtumissa peesaaminen on kuitenkin kiellettyä pyöräosuudella. Kilpailijoiden on pidettävä 12 m väliä, ellei ole juuri ohittamassa, muuten peesaava voi saada aikasakon tai peräti hylkäyksen. Pitkillä matkoilla, kuten Havajin Ironman-kisassa, ei myöskään ole sallittua peesata. Peesikieltokisoissa voi varustaa pyöräänsä esimerkiksi aerotangoilla tai levykiekolla, mutta peesivapaissa kisoissa sellaisia lisävarusteita ei saa käyttää.

Triathlonkilpailun aikana ei myöskään saa roskata, estää muiden kilpailijoiden etenemistä, tai käyttää kuulokkeita. Kansainvälisen triathlonliiton ITU:n sekä Ironmanin säännöissä on pieniä vivahde-eroja, mutta pääosin säännöt ovat samanlaiset.

Sinulla pitää olla omat työkalut, jos saat rengasrikon, koska ulkopuolinen apu on kielletty. Kisajärjestäjät tarjoavat yleensä vettä, urheilujuomaa ja purtavaa huoltopisteillä, ja voit kantaa mukanasi omat energiageelit, mutta et saa vastaanottaa huoltoa ulkopuolisilta.

 

Voiko minusta tulla triathlonisti?

 

Kyllä! Ylivoimaisesti suurin osa osallistujista triathlonkisoissa ympäri maailman ovat harrastajia.

Lyhyemmistä kilpailuista selviää vähällä harjoittelulla, kunhan osaat uida. Voit lukea lisää siitä, miten selviät avovesiuinnin haasteista täältä.

Naisten maailmanennätys täysmatkalla on Chrissie Wellingtonin 8 tuntia, 18 minuuttia ja 13 sekuntia Challenge Rothissa, kun miesten maailmanennätys on Jan Frodenon 7.35,39, mutta useimmiten kisajärjestäjien asettama aikaraja on 16-17 tuntia. Se on hyvinkin saavutettavissa tunnollisella harjoittelulla, mutta ei todellakaan tarvitse harjoitella kuin ammattilainen sen takia.

 

Minkälaisia varusteita tarvitsen?

 

Jos tähtäät ensimmäiseen triathlonkisaasi, et tarvitse käyttää paljon rahaa varusteisiin. Tarvitset pyörän, mutta sen ei tarvitse olla mikään hieno, kunhan jarrut toimivat. Vaihteet helpottavat matkantekoa. Mutta triathlonin voi vetää maastopyörällä, gravelpyörällä, maantiepyörällä, tai millä pyörällä vaan haluat. Kypärän käyttö on pakollista kaikissa triathlontapahtumissa.

Juoksua varten tarvitset kenkiä, ellet halua juosta paljain jaloin. Uinnin aikana on suositeltavaa käyttää uimalaseja, etenkin jos uinti on meressä.

Kylmässä vedessä, yleensä silloin kun veden lämpötila on alle 16 astetta, märkäpuvun käyttäminen on pakollista. Triathlonmärkäpuvun käyttö on suositeltavaa muutenkin, koska se kelluttaa, pitää sinut lämpimänä, ja nopeuttaa uintia hieman. Varta vasten triathloniin suunniteltu märkäpuku on paras valinta, koska se on mukava, kelluttava, ja hyvin joustava. Sääntöjen mukaan märkäpuvun neopreeni ei saa olla paksumpaa kuin 5 mm, joten jotkut märkäpuvut jotka eivät ole suunniteltu triathlonkäyttöön, saattavat olla sääntöjenvastaisia triathlonissa.

Tarvitset myös kisapuvun, jonka voit käyttä märkäpuvun alla uidessa, joka ei hierrä pyöräilyn aikana, ja joka tuntuu mukavalta juoksuosuudelta. Hyvä kisapuku on sellaista materiaalia että se kuivuu nopeasti, siinä on vähän säämiskää, ja siinä on muutama tasku energiageelejä varten.

 

 

Tarvitsenko kalliimman pyörän?

 

Ensimmäistä triathlonia varten, mikä pyörä tahansa kelpaa. Tulevaisuudessa, jos haluat lisää vauhtia ja mukavuutta, voit ehkä investoida triathlonpyörään, jolla on lukkopolkimet, aerotanko, sekä mahdollisesti profiilikiekot. Tärkeintä on kuitenkin löytää hyvä ajoasento, joka tuntuu hyvältä koko matkan, ja säästää jalkoja juoksuosuutta varten. Ajoasento on yleensä helpointa optimoida triathlonpyörällä, jonka geometria on suunniteltu sitä varten, että voi pyöräillä nopeasti, ilman että väsyttää itsensä liikaa ennen juoksua. Sopivan pyörän ei tarvitse olla kovin kallis. Kalleimmat pyörät ovat useimmiten kevyempiä ja jäykempiä, ja niissä voi olla lisävarusteina esimerkiksi levyjarrut tai sähköiset vaihteet. Profiilikiekot ovat vähän nopeampia kuin tavalliset pinnoitetut kiekot.

 

Miten treenaan triathlonia varten?

 

Sinun ei oikeasti tarvitse harjoitella hirveän paljon ensimmäistä triathloniasi varten. Aloittelijoille suunnatusta sprintistä selviät todennäköisesti hyvin vähällä harjoittelulla. Jos haluat jossain vaiheessa tulla nopeammaksi, tai jos haluat kokeilla pidempiä matkoja, kuten täysmatkan Ironman, sinun kannattaa varmaan harjoitella vähän enemmän. Mutta ei myöskään kannata lisätä harjoittelua liian nopeasti. Oikea treenimäärä riippuu tavoitteistasi, taustasti, ja elämäntilanteestasi. Jos harjoittelet enemmän, sinulla pitää olla enemmän aikaa palautumiseen. Tärkeintä on olla pitkäjänteinen.

Kannattaa ehdottomasti hankkia valmentaja. Ei ainoastaan sen takia että on kivempaa harjoitella muiden kanssa, mutta valmentaja voi auttaa sinua tasapainottelemaan treeniäsi perheen ja työn kanssa.

 

Onko Suomessa triathlonkisoja?

 

On, paljonkin, vaikka tänä vuonna suuri osa tapahtumista on peruttu tai siirretty eteenpäin koronapandemian takia. Suosituimat kisat Suomessa ovat Ironman 70.3 Finland in Lahti,Challenge Turku, ja Finntriathlon -tapahtumat. Suomen Triathlonliiton sivuita löydät tietoa virallisista kisoista Suomessa. Ironmanin ja Challengen nettisivuilta voit löytää kansainvälisiä tapahtumia ympäri maailman.

 

Onko sinulla muita kysymyksiä, mihin olisit halunnut vastauksen? Ehdota omia aiheita!

 

 

 

What is triathlon?

 

Triathlon is an endurance event, that consists of three different disciplines: swimming, cycling, and running in that order. The distances vary from super sprints for beginners to the full distance. The shortest official individual race distance is a sprint, which consists of a 750 m swim, 20 km bike and 5 km run, but there are a lot of shorter events out there for the novice triathlete. The full distance consists of a 3,8 km swim,180 km bike, and 42 km run. The swim takes place in open water, usually a lake, a river, or the sea.

The origins of triathlon are a bit unclear, there were some multisport events that were organized in France already during the 1920:s, but the first modern swim-bike-run-events were probably arranged in California, USA, in the 1970:s. The inaugural Ironman Hawaii was organized in 1978, when three events – Waikiki Rough Water Swim (3.824  km swim), Around Oahu Bike Race (179  km bike), and Honolulu Marathon (42.195  km run) were combined. You can read more about the evolution of the sport on Wikipedia. Today, the Ironman Hawaii is perhaps the most prestigious race in the sport of triathlon, and tens of thousands of athletes are trying to qualify every year. 

The sport first became an Olympic event in Sydney 2000. The Olympic race distance is 1500m swim, 40 km bike, and 10 km run.

 

What are the triathlon rules?

 

The most important rule is that the clock never stops until you finish the race. It means that the time spent in transition counts toward your finishing time. As nice as it would be to change clothes, dry yourself with a towel, and have a sandwich after the swim, it is not really worth it due to the time penalty. 

If you have seen triathlon in the Olympics, you may be aware that it is a draft legal event, which means that athletes are allowed to ride together and take advantage of each others' wind draft. In most recreational triathlon events, however, drafting is not allowed. Instead, athletes have to leave a 12 m gap to the competitor in front of them, unless they are overtaking. In long distance races such as Ironman Hawaii, drafting is not allowed either. In draft illegal events, you are allowed to equip your bike with triathlon bars and disc wheels, which is not allowed in a draft legal race.

It is also not allowed to litter along the course, obstruct other athletes or use headphones during the race. You should also use the toilets along the course in case you need to go. There are some differences in the rules of the international triathlon union ITU and Ironman

You will need to carry your own tire tools in case of a puncture since it is not allowed to receive assistance from anyone outside the race. The organizers provide you with water, sports drinks and sweets, you can carry your own energy gels, but you can't accept anything from people outside the race.

 

 

Can I do a triathlon?

 

Yes, you can! The overwhelming majority of the athletes participating in triathlon events around the world are recreational athletes. 

The shorter events can be done with little training, as long as you can swim. You can read more about taking on the challenge of open water swimming here.

While the women's world record for the full distance is Chrissie Wellington's 8 hours 18 minutes and 13 seconds in Challenge Roth, and the men's world record is Jan Frodenos 7.35.39, the time limit set by the organizers for finishing a full distance race is usually 16 or 17 hours. It is achievable for almost anyone with consistent training, but it really isn't necessary to train like a professional.

 

 

What do I need for a triathlon?

 

If you are aiming for your first triathlon, you really don't need to invest in a lot of equipment. You will need a bike, but it doesn't have to be very fancy, as long as it has working brakes. Gears will also make your journey easier. But you can do a triathlon for beginners with a mountain bike, a gravel bike, a road bike, or any bike you want. Wearing a helmet is mandatory in all triathlon events. 

You will also need a pair of running shoes, unless you are into barefoot running. For the swim you will probably want to have a pair of swim goggles, especially if the swim takes place in the ocean.

In cold water, usually when the water temperature is below 16 degrees celsius, it is mandatory to wear a wetsuit. A triathlon wetsuit is highly recommended even when the water temperature is higher than 16 degrees, as it makes you more buoyant, it keeps you warm, and it is a bit faster to swim in a wetsuit. A triathlon wetsuit which is specifically designed for triathlon swimming is the best choice, it is comfortable, buoyant, and flexible. According to the rules, the neoprene can't be more than 5 mm thick, which means that some wetsuits that are not designed for triathlon may be illegal in triathlon events.

You will also need a comfortable race suit, which you can wear beneath the wetsuit during the swim, during the bike and during the run. A race suit needs to dry quickly, have some padding in the shorts, and some pockets for energy gels.

 

Do I need a more expensive bike?

 

For your first triathlon, any bike will do. If you want to make your ride easier in the future, you may want to invest in a triathlon bike , with clipless pedals, aero bars, and perhaps deep rim wheels. The most important thing is o find a comfortable riding position, which you can maintain for the entire distance, and that leaves your legs fresh for the run. It's usually easiest to be comfortable on a triathlon bike, with a geometry that is designed for fast bike splits with the run in mind. The right bike for you is not necessarily expensive. The more expensive bikes are usually lighter, stiffer, and comes with additional features like disc brakes or electronic shifters. Deep rim wheels are a bit faster than normal spoked wheels.

 

 

 

How do I a train for triathlon?

 

You really don't need to train an awful lot for your first triathlon. You can probably do a sprint for beginners with very little training. If you want to get faster at some point or do longer distances, like a full distance Ironman, you'll probably want to do more training. But you shouldn't build up mileage too fast either. The right amount of training is entirely dependant on your goals, your background, and your life situation. If you train more, you will need more time for recovery. The most important thing is to be consistent with your training.

The smartest thing you can do is to get a coach . Not only because it's more fun to train with other people, but because a coach can help you with balancing your training with your family and work.

 

Where can I compete in Finland?

 

At the moment, a lot of races in Finland are postponed due to the covid-19 pandemic. The most popular events in Finland is the Ironman 70.3 Finland in Lahti, the Challenge Turku, and the Finntriathlon events. On the website of the Finnish Triathlon Association, you can find all the upcoming official races in Finland. On the Ironman and Challenge websites, you can search for races worldwide.

 

 

 

 

Do you have any other questions? Feel free to suggest your own topics.

FAQ ENG
bottom of page